Over

Wat is vernesteld precies?

Een thuis verandert continu. Je verhuist of verbouwt; er komt een nieuwe bewoner bij, of er gaat er juist eentje weg. Ook als er niks bijzonders gebeurt, zal wat thuis is voor jou steeds met je mee veranderen. Een momentopname van jouw huis zoals het nu is. Dat is wat ik samen met je maak.

Ik kom bij je langs om foto’s te maken. Vervolgens maak ik daar een groot fotoalbum van (39×29 cm). Omdat thuis zijn samengaat met een uniek gevoel ga ik eerst met je in gesprek om te begrijpen wat deze plek voor jou betekent.

Voor wie is vernesteld?

Eigenlijk voor iedereen die het leuk lijkt een portret van zijn of haar huis te hebben.

Over mij

Ik ben Marieke Schroor en ben opgegroeid in Friesland. Later ben ik in Amsterdam beland om daar aan mijn opleiding tot cultureel antropologe te beginnen. Antropologie is een sociale wetenschap over hoe de mens in groepen beweegt. Antropologen proberen, door gesprek en langdurig kwalitatief onderzoek te doen, antwoorden te vinden op waarom we doen wat we doen.

Tijdens mijn master ben ik voor drie maanden naar het Ierse platteland gegaan om daar onderzoek te doen met ouderen. Veel mensen die ik daar sprak, waren het grootste gedeelte van de dag alleen thuis. De betekenis van een huis was voor velen dubbel: aan de ene kant was het een veilige haven maar aan de andere kant soms een beetje een last. Verhuizen, of er zelfs aan denken, kan moeilijk zijn en is het mooi als er wat tijd voor genomen kan worden. Met vernesteld kan ik een aangenaam eerste reflectiemoment bieden van een eventueel langer proces van verandering.

Proces van verandering of niet, ik vind het vooral heel leuk om te doen. Ook als er niks groots te gebeuren staat kan het leuk zijn om eens met andere ogen naar je nest te kijken en het te vast te leggen zoals het is.

Liefs Marieke.